- beroende och missbruk

KBT-SAMTALSTERAPI.SE

Trygga terapisamtal där du är!

Vi erbjuder terapi via Skype - FaceTime - WhatsApp

På tider som passar dig! Kontakta oss för mer information.KBT terapi stockholm kbt-samtalsterapi kbt-behandling parterapi ätstörningar gå ner i vikt med KBT psykoterapi psykoterapeut drogterapi alkoholterapi alkoholproblem alkoholberoende drogberoende drogmissbruk alkoholmissbruk beroende missbruk sorg sorgbearbetning terapeut kbt city södermalm gamla stan kungsholmen norrmalm östermalm vasastan KBT ywonne edwards ove lennberg kbt hantverkargatan rådhuset fridhemsplan kognitiv beteende terapi psykolog bra psykolog stockholm bra psykoterapeut stockholm

BEROENDE OCH MISSBRUK

Beroende kan handla om missbruk av alkohol eller någon annan drog, men kan också handla om shoppingberoende, spelberoende eller sexberoende, eller t ex att man hetsäter eller tränar på ett osunt sätt.

 

Beroende är kopplat till hjärnans belöningssystem. Systemet skickar särskilda signaler som gör att man känner sig lycklig och nöjd när man gör vissa saker. Nervsignalerna som gör att man njuter och mår väl skickas till vissa områden i hjärnan med hjälp av dopamin. Det är ett signalämne som överför nervsignaler mellan nervceller. Släpps mer dopamin ut går fler signaler fram och man känner sig nöjdare. Dopamin styrs i sin tur av endorfiner. Det är ämnen som kommer ut i kroppen som gör att man mår bra.

 

Kidnappat belöningssystem

Att uppleva njutning och lycka är en sorts belöning som leder till att man fortsätter att göra de här sakerna. Man får belöningen när man gör sådant som är en hjälp att överleva, till exempel att skaffa mat. Eftersom man mår bra när man har ätit fortsätter man att leta efter föda.

Andra saker som belönas är att man rör på sig och att man har sex. Det kan också vara att uppleva spänningen i spelandet eller trösten i shoppandet.

Alkohol och andra droger och missbruk kan "kidnappa" belöningssystemet och se till att mer dopamin skickas i väg och att man mår ännu bättre. Det gör att man kan bli beroende av både mat, sex, droger och av andra beteenden.

 

Upplever du

• starkt sug eller tvång att konsumera

• svårigheter att kontrollera konsumtionen

• toleransökning

• abstinenssymptom

• minskat intresse för annat på grund av konsumtionen

• en fortsatt konsumtion trots fysiska eller psykiska skador

 

Då är du välkommen att kontakta oss.

 

KBT-samtalsterapi.se - 0704-834873 - info@KBT-samtalsterapi.se

 

©All Rights Reserved 2013-2018