- social fobi

KBT-SAMTALSTERAPI.SE

Trygga terapisamtal där du är!

Vi erbjuder terapi via Skype - FaceTime - WhatsApp

På tider som passar dig! Kontakta oss för mer information.KBT terapi stockholm kbt-samtalsterapi kbt-behandling parterapi ätstörningar gå ner i vikt med KBT psykoterapi psykoterapeut drogterapi alkoholterapi alkoholproblem alkoholberoende drogberoende drogmissbruk alkoholmissbruk beroende missbruk sorg sorgbearbetning terapeut kbt city södermalm gamla stan kungsholmen norrmalm östermalm vasastan KBT ywonne edwards ove lennberg kbt hantverkargatan rådhuset fridhemsplan kognitiv beteende terapi psykolog bra psykolog stockholm bra psykoterapeut stockholm

SOCIAL FOBI

Social fobi handlar om oro och ångest inför att stå i centrum för andras uppmärksamhet och en rädsla att bli granskad och bedömd.

I vissa fall uppstår oron i mer officiella sammanhang - t ex när man ska tala inför en grupp, presentera sig på ett möte eller redovisa en arbetsuppgift.

I andra fall kan det handla om en oro att inte vara tillräckligt trevlig eller rolig på en middag, eller känslan av att inte veta vad man ska säga när man pratar med någon.

 

Typiska symtom är hjärtklappning, svettningar och oro för att rodna eller skaka.

När man känner av detta upplever man att andra ser och kommer att tänka negativt om mig - att jag är svag eller inkompetent. Eftersom det känns så plågsamt att utsätta sig för ångest gång på gång börjar många att undvika de sociala situationer de kan, trots att de egentligen inte vill vara utan social kontakt. Depression är vanligt i samband med social fobi, och är ofta kopplat till att man blivit allt för socialt isolerad.

 

Den sociala fobin har en stark inlärningskomponent. I takt med att man undviker sociala situationer allt mer, så förstärks fobin. Detta kan leda till att man så småningom upplever panikattacker i sociala sammanhang. Social fobi anses vara ett mycket vanligt problem och ca 16% av alla svenskar beräknas lida mer eller mindre av detta.

 

KBT-samtalsterapi.se - 0704-834873 - info@KBT-samtalsterapi.se

 

©All Rights Reserved 2013-2018